RSS Feed

Även stockholmare borde amortera på sina lån

0

februari 16, 2013 by admin

Jag har fått för mig att just stockholmare är väldigt dåliga på att amortera av på sina bolån. Vad det beror på vet jag inte, men jag har mina funderingar.

Amortera på ditt bolånEn anledning till en dålig amorteringsvilja kan vara att de bostäder som stockholmarna lånat till kostade så mycket. Det krävdes ett väldigt stort lån för att finansiera husköpet. Även många med medelmåttiga inkomster har känt sig tvungna att köpa dyra bostäder i stockholmsområdet för att ha nära till jobbet med mera. Ju minder marginaler man har i ekonomin, desto svårare blir det att amortera av på sin stora skuld. Dessutom kan det kännas meningslöst att amortera 1000 kr i månaden på en skuld som ligger på två-tre miljoner kronor eller mer. Det var den första gissningen, att det är svårt eller känns meningslöst att amortera av på riktigt stora lån.

En annan anledning kan vara att stockholmaren förväntar sig att bopriserna kommer stiga ännu mer. Om så är fallet är det ju inte lika viktigt att amortera av på skulderna eftersom räntekostnaden betalas av stigande hus- eller lägenhetspriser. Det stockholmaren verkar tro är att deras star och region är vaccinerade mot bostadsbubblor. Då kan ni rota fram bostadskrisen i början av 90-talet från minnet. Jag tror bestämt att de som förlorade pengar under den krisen tänkte precis likadant som dagens amorteringsfientliga stockholmare.

Något alla borde veta om och verkligen leva efter är att lån ska återbetalas. Det är hela grejen med ett lån och på vilket sätt det skiljer sig från en gåva. Det är extra viktigt när man har fått teckna lån trots betalningsanmärkning. Visst kan man tro på en bostadsmarknad där priserna stiger i alla evighet, men kom ihåg att tron kan svika dig en vacker dag. Då är det du sjäkv som får ta konsekvenserna av dina handlingar, det kan du inte klandra någon annan för såvida du inte blev hotad med pistol att köpa det där huset du nu bor i.


0 comments

Sorry, comments are closed.