RSS Feed

Spara pengar i fonder

0

januari 10, 2013 by admin

Om man vill spara pengar så finns det många bra sätt att gå tillväga på. Beroende på hur långsiktigt man tänkt spara så är fonder ett väldigt bra alternativ. Idag finns det väldigt många fonder att välja emellan och man kan även köpa utländska fonder. Detta göra att man får ett bredare alternativ att investera och spara sina pengar på än om man köper enskilda aktier. Det är enkelt att spara i fonder, man kan avsätta en viss summa varje månad som skall gå till att köpa fonder och sedan behöver man inte göra så mycket mer själv, då fondens förvaltare väljer vilka aktier som skall ingå i fonden och sköter den delen.

Aktier och fonderNär man skall investera i fonder så kan man enkelt ha en automatisk överföring från sitt bankkonto till sitt fondkonto, där kan man sedan välja mellan vilka fonder som pengarna ska distribueras i. Ett fondkonto kan man öppna hos en bank, försäkringsbolag eller hos ett fondbolag, som sedan förvaltar fonderna som man vill spara i. Man kan även köpa fondandelar via en fondmarknadsplats på internet och vissa banker och internetbaserade fond- aktiemäklare har denna tjänst.

De finns väldigt många fonder att välja mellan idag. Det man bör titta på är vilken risk de har. Har en fond en hög risk innebär det att den kan svänga när som helst och man kan förlora pengar kortsiktigt, men det kan också vara väldigt gagnande på lång sikt. Avkastning och risk går hand i hand, så allt beror på hur mycket man är villig att investera och till vilken risk. En fond med låg risk tar ofta längre tid att få en högre avkastning på, men är då ett mer säkert val. Ju mer specialiserad en aktiefond är desto högre är risken. Investerar man i globala fonder är risken lägre då risken sprids ut över många olika aktier i många länder.

Att spara pengar i fonder är ett mycket bra sätt att få valuta för pengarna långsiktigt sett. Det behöver inte handla om att investera tusentals kronor i månaden utan utifrån vilken kapacitet man har och hur mycket man vill avsätta. Sätter man in 200 kronor varje månad och gör detta över en 10 års period blir det en del pengar till slut och får man en bra avkastning blir det desto mer. Att spara i fonder är något som alla kan göra utan att vara expert på området.


0 comments

Sorry, comments are closed.