RSS Feed

Tankar kring framtida pension

0

oktober 14, 2013 by admin

PensionHur bör man tänka kring sin pension egentligen? Det finns den allmänna penisonen som innebär att 18,5 % av din lön eller skattepliktiga ersättningar avsätts. Ersättningen från den allmänna pensionen kan man säga grundar sig på alla inkomster som man betalar skatt på. Sedan finns det en tjänstepension som tillkommer utöver den allmänna skatten, vilket är ett tilläggssparande från en arbetsgivares initiativ. För att pensionen ska bli en dräglig summa på ålderns höst krävs ju givetvis att vi jobbar. Det är dessvärre inte alla som har möjlighet till det men det finns alltid en garantipension – en minimumersättning. Det är en trygghet som är unik för Sverige och har djup koppling till den socialdemokratiska idén ”Från vaggan till graven”. Det är en social trygghet som bör vara alla tillhands. Även de som jobbar och sliter hårt men går en osäker framtid till mötes då man exempelvis kan drabbas av sjukdom som medför att man hastigt måste sluta arbeta.

Det finns ett så kallat orange kuvert som anländer med posten mellan jämna mellanrum. Det kommer från Pensionsmyndigheten och i det står det att läsa om sin årliga besked, och hur mycket av de olika delarna inkomstpension och premiepension man sparat ihop. Årsbeskedet för din allmänna pension visar inte delarna för tjänstepension och privat pension. Den sistnämnda pensionsformen är precis som namnet antyder en sparandeform som sker privat. Inte sällan erbjuder bankerna helhetslösningar på privat pensionssparande. Och det brukar även ges möjlighet att justera räntan mot ålder. Exempelvis kan man som 18-åring börja spara nu men välja att få ut sin privata pension redan vid 55, men då kommer ditt pensionssparande spridas över fler antal år. Man kan också välja fritt hur mycket pengar man varje månad vill spara till sin privatpension. En del banker har dock ett högsta tak på vad som får sparas varje månad.

Som pensionär kan man dessutom ta särskilda lån, så kallade seniorlån. Dessa kan vara bra om man till exempel vill renovera eller anpassa sin bostad. At på grund av dålig ekonomi på ålderns höst ta ett smslån är kanske inte den bästa lösningen. Risken är att den redan utsatta ekonomi blir ännu sämre.


0 comments

Sorry, comments are closed.